Barion Pixel Mi kell a sikeres párkapcsolati kommunikációhoz? - DateBox.hu

Az egyik legfontosabb dolog egy jól működő párkapcsolatban a kommunikáció. Tök jó, ha egész nap tartjátok a kapcsolatot a pároddal, és minden apró részletről beszámoltok egymásnak, de ez még nem jelenti azt, hogy gördülékenyen működik köztetek a kommunikáció. A lényeg az, hogy mindent nyíltan és őszintén meg tudjatok beszélni, még akkor is ha kellemetlen a téma, hiszen a rossz kommunikációs megoldás romba dönti a kettőtök viszonyát, ahelyett, hogy egy biztos alapot építene a kapcsolatotoknak. Mire van szükség ahhoz, hogy egy jól működő kommunikációt tudjatok létrehozni?

1. Ne csak hallgass, halld is meg a másikat

Ez elég könnyen hangzik, figyelni arra, amit a másik mond. De nem az. Képzeld csak el egy veszekedés kellős közepét. Mindenki a saját igazát akarja érvényesíteni ahelyett, hogy meghallgatná a másik nézőpontjából is a dolgokat. A fejed zajos a saját gondolataidtól, de próbálj meg odafigyelni a másikra, hallgasd végig! Ha kell, fogalmazd át a fejedben, amit a másik mondott, és kérdezz vissza. De ezt ne csináld sokszor, mert gúnyolódásnak is tűnhet! A lényeg, hogy próbálj meg lelassítani, és összpontosítani a párodra.

2. Legyél őszinte

Hazugságra nem lehet felépíteni egy kapcsolatot. Egyszer úgyis ki fog derülni az igazság. Nem egyszerűbb őszintének lenni már az elejétől? Akkor is mondd az igazat, ha az kellemetlen, nem szívesen hallja a másik! Lehet, hogy ettől rossz neki egy kicsit, de hosszútávon mindenképpen a kapcsolatotok előnyére fordul, ha nem használsz kegyes hazugságokat sem.

3. Figyeld a nonverbális jeleket

Miközben beszélünk java részt nem az számít, amit mondunk, hanem ahogy mondjuk. Figyeld meg, hogy a párod milyen hanglejtést, mimikát, testbeszédet használ, amikor hozzád szól, illetve azt is nézd meg, milyen messze áll tőled. Így sokkal könnyebben tudsz reagálni a viselkedésére.

4. Figyelj arra, hogy te milyen nonverbális jeleket használsz

Ahogy megfigyeled a párodnál, úgy magadnál is figyeld meg, mit sugárzol a másik felé testtartásoddal, arcjátékoddal, hangsúlyoddal. Próbáld meg ezeket a kifejezőeszközöket tudatosan használni a megfelelő kommunikáció elérésének érdekében.

5. Legyél nyitott

Mindenkinél van olyan téma, amiről nem szívesen beszél, viszont ha csak halogatjuk, több és több veszekedés lehet belőle. Jobb egyből nyitottan hozzáállni az olyan dolgokhoz, amik a komfortzónánkon kívülre esnek. Miután megbeszéltétek, amit meg kell, neked is jobb lesz, és a kapcsolatnak sem kell emiatt vitákat átvészelnie.

By Nóra Hellenpárt

Megosztás:

komment (4)

    Hozzáadtad a kívánságlistádhoz
    Kívánságlista
    Ezt a terméket adtad hozzá a kosaradhoz:
    Kosárhoz